Een DNS-storing van Ziggo, KPN, Fiber of T-mobile.

Een DNS-storing van Ziggo, KPN, Fiber of T-mobile.

Een DNS-storing van Ziggo, KPN, Fiber of T-mobile.

Een internetstoring kan een grote impact hebben op je mogelijkheden om te werken, toegang tot informatie en vaak valt tegenwoordig ook je vaste telefoonverbinding (voip) er bij uit. Een groot gedeelte van de internet storingen wordt veroorzaakt door netwerkproblemen of dns-problemen bij je provider.

Als je internet via je provider, maak je standaard gebruik van de dns instellingen van je internetleverancier. De dns server vertaaldvoor jou een webadres zoals www.goedkopevpn.nl naar het ip adres van de server waarop de website gehost wordt. Lukt het niet naar die DNS server te verbinden, of werkt de DNS server zelf niet goed. Dan werkt het internet niet. Een klein technisch probleem bij de provider kan zo grote impact op jou hebben.

http://s.hswstatic.com/gif/dns-rev-1.gif

Gelukkig zijn er een aantal manieren om dit probleem op te lossen. Je kan kiezen om zelf je eigen dns in te stellen, je kan gebruik maken van een tweede internetverbinding of je kan een VPN gebruiken met ingebouwde dns. Het instellen van je eigen DNS is mogelijk op je router, je windows computer, mac, linux systeem of mobiel. Maar vereist wel wat kunde over het configureren van netwerktechnologie. Online adverteerder en zoekmachine google is een van de grotere gratis dns aanbieders, en geeft via hun pagina een uitgebreid stappenplannen voor het configureren voor een andere DNS dan van je provider.

 

Een tweede manier is veel eenvoudiger. Gebruik bij een internetstoring een andere internetverbinding! Bij een storing van je internet netwerk, is vaak het makkelijkste alternatief een ander netwerk te gebruiken. De meeste mensen hebben thuis geen twee internet aansluitingen, maar je zou bijvoorbeeld de buurman of vrouw kunnen vragen of je tijdelijk toegang mag krijgen tot zijn/haar verbinding. Ook je eigen telefoonverbinding kan via de ‘hotspot’ functie een alternatief zijn voor je gewone internetverbinding. Let er wel op dat internet via je telefoon vaak langzamer kan zijn, beperkt in hoeveelheid data of duur is.

Soms helpt een herstart van je computer ook bij het goed verbinden naar de dns server.

Maar de makkelijkste manier om je te beschermen tegen een DNS storing van je provider. blijft het gebruiken van een VPN met een eigen onafhankelijke dns server. Niet alle VPN providers hebben hun eigen dns server, maar de meesten wel. De reden hierachter is dat doormiddel van hun eigen dns ze de betrouwbaarheid en privacy van hun dienst kunnen garanderen. Heeft de DNS van je provider storing, dan is het gebruik maken van een dns server van je vpn providers een van de makkelijkste oplossingen.

Een kort overzicht van VPN providers met hun eigen dns-server vind je hieronder.

Windscribe – Review

NordVPN – Review

VPN3 – Review